zaterdag 25 juni 2011

Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op ziekenhuis in Logar in Oost-Afghanistan

Bij een zelfmoordaanval met een bomauto op een ziekenhuis in de Oost-Afghaanse provincie Logar zijn zaterdag zeker 23 doden gevallen. De dodelijke slachtoffers zijn vooral patiënten van het hospitaal.

25 mensen raakten gewond. De aanslag vond plaats in het district Azra, dat aan Pakistan grenst. Enige tijd geleden werd dit district van de provincie Paktia toegevoegd aan Logar.

TOLO nieuws meldt dat de autoriteiten het aantal doden eerst op 60 vast hadden gesteld, maar schroefden dit cijfer later terug naar 23.

Functionarissen zeggen dat al de slachtoffers burgers en medisch personeel zijn. Onder de slachtoffers zijn vrouwen, kinderen, ouderen, artsen en verpleegsters.

De provinciale directeur van de gezondheidszorg vertelde aan de BBC dat 27 mensen omkwamen en er 53 gewond raakten.

Hij zei dat het aantal slachtoffers nog op kan lopen omdat veel mensen de lichamen van verwanten weg hebben gehaald.

Het complex werd verwoest en mensen raakten bedolven onder puin.

Er was verwarring over het aantal doden omdat het ministerie van Gezondheid eerder verklaarde dat 60 mensen de dood vonden. Plaatselijke functionarissen en in Kabul gaven andere aantallen.

Een inlichtingenfunctionaris zei dat het ziekenhuis mogelijk niet het doelwit was, omdat de zelfmoordaanvaller de explosieven tot ontploffing bracht toen de politie zijn voertuig tot stoppen probeerde te dwingen.

Veel mensen hadden zich bij de kliniek verzameld voor wekelijkse behandeling, waaronder de vrouwen, kinderen en ouderen.

Onder de doden zijn ook doktoren en verpleegsters.

Een man die in de buurt woont van het ziekenhuis vertelde aan het persbureau AFP dat hij zeven familieleden verloor door de explosie.

Hij vertelde dat hij naar de plek des onheils snelde toen hij de ontploffing hoorde en veel doden en gewonden zag. “Veel van hen stonden in brand. Overal lagen lichaamsdelen.”

Soldaten werden naar de locatie gedirigeerd om mensen te redden die onder de puinhopen lagen.

Het ministerie van Gezondheid gaf een verklaring uit: “Deze onmenselijke daad is ongeëvenaard in de geschiedenis van het conflict in ons land en trof een plaats waar wonden worden geheeld en patiënten worden behandeld.

De Taliban hebben gezegd dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de aanslag en beweren dat die door anderen is uitgevoerd. Volgens de Taliban zit iemand met “een agenda” achter de aanslag.

Logar is een provincie ten zuiden van Kabul.

Tsjechië leidt de provincie voor de International Security Assistance Force van de NAVO.

De laatste 1,5 jaar is er een verdere tragische toename van het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan.

De VN verklaarde eerder deze maand dat mei 2011 met 368 doden de meest dodelijke maand was voor Afghaanse burgers sinds de telling in 2007 begon.

Met 2.777 burgerdoden was 2010 het slechtste jaar. Driekwart van de doden wordt toegeschreven aan acties van opstandelingen.

De explosie in Logar is de tweede zware aanslag in Afghanistan in twee dagen. Vrijdag kwamen 10 mensen om het leven in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz toen een fietsbom afging in een drukke bazaar in de stad Khan Abad.