zondag 26 juni 2011

Dodental aanval op ziekenhuis Logar gestegen naar 38

Het aantal doden door de zelfmoordaanslag op een hospitaal in de Oost-Afghaanse provincie Logar is opgelopen tot 38. Zaterdag bracht een zelfmoordaanvaller een bomauto bij het ziekenhuis tot ontploffing.

Bij de aanslag op het districtsziekenhuis van Azrah vielen ook 50 gewonden. De gezondheidsautoriteiten en de politie melden dat onder de doden drie vrouwen, twee kinderen, vijf gezondheidswerkers en een vroedvrouw zijn, zo meldt Pajhwok.

Het dodental stond op 35 maar drie van de gewonden zijn alsnog overleden.

De politie is bezig met een onderzoek naar de aanslag.

Een aantal gewonden die in kritieke toestand verkeren is overgebracht naar het Sardar Daud hospitaal in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Anderen zijn door familieleden meegenomen naar huis.

Een inwoner van het district, Saif Wali, verloor acht familieleden bij de aanval. Hij zei:” Mijn familieleden gingen naar het hospitaal en ze kwamen allemaal om het leven bij de aanslag.”

De Verenigde Naties hebben hun afschuw uitgesproken over de aanslag en benadrukten dat “aanvallen op ziekenhuizen en medisch personeel strikt verboden zijn volgens het internationaal humanitair recht”.

Afghanistan kent de meest gewelddadige periode sinds de oorlog in oktober 2001 begon om het bewind van de Taliban af te zetten.

In 2010 kwam een recordaantal burgers, 2.777, om door geweld. De afgelopen maand mei was de dodelijkste maand voor burgers sinds de VN-telling in 2007 begon.

Zie ook
VN veroordeelt dodelijke bomaanslag op ziekenhuis in Logar
Tientallen doden bij zelfmoordaanslag op ziekenhuis in Logar in Oost-Afghanistan